W minionym tygodniu uczniowie klasy 2 poznawali zasady zdrowego odżywiania.
Na zakończenie tego tematu postanowiliśmy wspólnie przygotować pyszną i pełną witamin sałatkę owocową. Dzieci z ogromnym zaangażowaniem podeszły do zadania. Każdy uczeń miał okazję samodzielnie kroić owoce, mieszać składniki i komponować kolorową sałatkę. Wśród użytych owoców znalazły się m.in. jabłka, banany, winogrona, kiwi, pomarańcze i smoczy owoc, nie zabrakło też zdrowych tłuszczy, czyli orzechów i nasion. Cała sala wypełniła się cudownym, owocowym zapachem!
Po skończonej pracy przyszedł czas na degustację. Dzieci z radością kosztowały własnoręcznie przygotowaną sałatkę, ciesząc się jej smakiem i świeżością. Było to nie tylko smaczne, ale i wartościowe podsumowanie tygodnia o zdrowym odżywianiu.
To była fantastyczna lekcja praktyczna, która pokazała, jak łatwo można przygotować zdrową i pyszną przekąskę. Mamy nadzieję, że zdobyta wiedza i umiejętności przydadzą się naszym uczniom także w domu!
Małgorzata Guba